Küünlapäeva reis

3.02.2018.a.  küünlakuu  küünlapäeva reis Võhma küünlavabrikusse ja Põltsamaa  venikeldrisse 

Küünlapäeval vaadati, et pool inimeste ja loomade toidust oleks alles. Öeldi, et talve süda lüüakse lõhki ja kõrred hakkavad lund vihkama, st. lumi hakkab kõrte ümbert sulama – päikesel on juba nii palju jõudu. Kihnus peetakse küünlapäeva viimaseks jõulupühaks, 40 päeva saab jõuluõhtust mööda (vkj.). Vanasti hoiti jõulupuud küünlapäevani toas, mõned hoiavad ka tänapäeval. Küünlapäev on rohkem naiste püha. Naised käivad külas ja tarvitavad punast jooki – see teeb ilusad punased põsed kogu aastaks. Küünlapäeva ilma järgi ennustatakse suvist ilma: kui küünlapäeval on selge ilm, siis on oodata head sooja suve. Sajune küünlapäev ennustab vihmast suve või kui päikesetõus on eriline: päikesel oli “küünäl piäl”, st on oodata väga külma ilma.  Nii ka läheb.  Giidiks on folklorist Mall Hiiemäe.
    
Tartust väljasõit kell 9:30, Turu tn. McDonalds’i ja Statoili vahelisest parklast.
Jõuame Võhmasse ja külastame küünlatehast. Meile näidatakse kohapeal, kuidas tehases küünlaid valmistatakse ja ka Sina ise saad oma küünla valada. Küünlapäeval mainitakse ka küünalde valmistamist, need pidid siis hästi valge tulega põlema. Küünlaid valati tarviduse järgi ka teistel aegadel, eriti sügisel, kui lambaid tapeti.
    Meile õpetakse, milliseid materjale kasutada, millist tahti ja vormi valida. Aga samuti, kuidas küünalt õigesti põletada ja pärast selle eest hoolitseda.
Vaatame ka kaardifirmas, mis asub samas hoones, kus Sa saad näha, milliseid käsitöökaarte valmistatakse. Lisaks näed, kuidas kunstnik on pulmaküünlaid kaunistanud.
Külastus kestab umbes tund aega. Tehase poest saad ka soodsa hinnaga küünlaid osta. Lõuna.
Lõuna .   Kui oleme Põltsamaale jõudnud, külastame Põltsamaa Lossihoovis asuvat veinikeldrit. Veinikeldris asub ka toidumuuseum, kust saab ülevaate toidutootmise ajaloost Põltsamaal, alates ETK Põltsamaa Tehaste algusjärgust 1920’ ndatel, mil toodeti kohvi, kartulitärklist ja veini, nõukogude aegsest perioodist, mil värvikamateks toodeteks olid kosmonautidele suunatud tuubitooted, kuni tänapäevani. Põltsamaa Felix on vanim puuvilja- ja marjaveinide tootja Eestis. Veinide valmistamisega tehti algust 1920. aastal ja Esimese Vabariigi lõpuks tunti ja hinnati neid jooke kõrgelt nii kodumaal kui ka piiri taga.
Põltsamaa pakub naturaalseid puuvilja- ja marjaveine, millest osa on värsked ja reipad, teised jälle pikkamööda laagerdatud ning väärikad. Kõik veinide valmistamiseks vajalik saadakse Eestimaa puuvilja- ja marjaaedadest. Meie degusteerime 5 kohalikku veini. Kohapeal on ka kaasaostmise võimalus (hinnad soodsad).

Reisi hind:   29 eurot kuni 29.12.2017
                          33 eurot al. 30.12.2018
Hind sisaldab: bussisõit, giiditeenus, veini degusteerimine, küünlavabriku külastus koos oma küünla meisterdamisega,  lõuna
Reisitingimused www.estreisid.ee

Reisikorraldaja: EST – Reisid    Raatuse 20 Tartu tel. 7441666, estreisid@neti.ee

Saada päring siit!

 

EST-REISID OÜ krediidireiting